MALALA pentru dreptul fetelor la educație

MALALA pentru dreptul fetelor la educație

În Pakistan, femeile nu se bucură de aceleași drepturi ca bărbații și multe dintre ele sunt victime ale violenței: hărțuire sexuală, abuz domestic, căsătorii aranjate, câteodată cu forța sau crime de onoare.

Mai puțin de 26% dintre fete știu să scrie și să citească. În Pakistan există 163.000 de școli primare, dintre care de-abia 40.000 primesc și fete.

Malala Yousafzai se naște pe 1 iulie 1997 în orașul Mingora din Pakistan. Încurajată de tatăl ei, director de școală, ea scrie un blog în limba urdu, sub pseudonimul ,,Gul Makai”, pe site-ul canalului britanic de televiziune BBC. În acest ,,Jurnal al unei școlărițe Pakistaneze”, tânăra face cunoscute violențele comise de talibani. În acel moment, ea avea doar unsprezece ani.

În 19 decembrie 2011 Malala primește Premiul Național de Tineret pentru Pace. Acest premiu, creat pentru ea de guvernul pakistanez este cunoscut ca fiind ,,Premiul Malala”. Astfel ea devine ținta talibanilor, iar în octombrie 2012, Malala este împuşcată în cap în autobuzul cu care venea de la şcoală. A supravieţuit în mod miraculos şi, din Birmingham, unde s-a recuperat după multiple intervenţii chirurgicale, Malala şi-a continuat campania în slujba educaţiei.

La 17 ani Malala primește Premiul Nobel pentru Pace.

În prezent, Malala promovează accesul la educaţie prin intermediul Fundaţiei Malala, organizaţie nonprofit care investeşte în programe comunitare şi acordă sprijin militanţilor pentru dreptul la educaţie din întreaga lume.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *